GAMOS, KYPROS! OGAMOS.COM ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Γάμος στην Κύπρο 1/4

Για τους κύπριους ο γάμος δεν ήταν ποτέ μια απλή εκκλησιαστική τελετή. Η τέλεση ενός γάμου ήταν ταυτόχρονα και μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση τόσο του χωριού όσο και της πόλης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι. Οι δραστηριότητες που προηγούντο του γάμου καθώς και αυτές που ακολουθούσαν το γαμήλιο γλέντι διαρκούσαν πολλές μέρες.

Στα παλιά χρόνια ο γάμος μεταξύ δύο νέων διευθετείτο με τη συμμετοχή και τη γνώμη των οικογενειών τους. Κάποτε συνέβαινε οι πατέρες των παιδιών σαν φίλοι ή χωριανοί να δώσουν υπόσχεση μεταξύ τους να γίνουν συμπέθεροι όταν τα παιδιά ήταν ακόμα μικρά και όταν κατά τη γνώμη τους έφτανε ο καιρός το ανακοίνωναν στους νέους. Συνηθισμένο όμως ήταν το έθιμο της προξενιάς. Η προξενήτρα ήταν αυτή που αναλάμβανε να βολιδοσκοπήσει κάποτε και τις δύο πλευρές αλλά συνήθως την οικογένεια της νέας.


 • Εμφανίσεις: 10679

Γάμος στην Κύπρο 2/4

Τα πριν από το γάμο: Οι μουσικοί (βιολάρηδες) αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι ενός γάμου γι’ αυτό μια Παρασκευή, μια δύο βδομάδες πριν το γάμο ο μέλλων γαμπρός κατέβαινε στην πόλη και πήγαινε στο καφενείο που σύχναζαν οι μουσικοί. Αφού συζητούσε μαζί τους και συμφωνούσε επέστρεψε πίσω στο χωριό του. Οι μουσικοί έφταναν στο χωριό μια μέρα πριν από το γάμο δηλ. το Σάββατο. Η άφιξη των «βιολάρηδων» στο χωριό εχαιρετίζετο με πολύ ενθουσιασμό.

Το Σάββατο, μετά την άφιξη των βιολάρηδων και το μεσημεριανό γεύμα, ειδικές γυναίκες έβγαιναν γύρω στο χωριό για το «κάλεσμα στο κρεβάτι». Το κάλεσμα γινόταν με διάφορους τρόπους που διέφεραν από τόπο σε τόπο και από χωριό σε χωριό. Σε ορισμένα χωριά το κάλεσμα γίνεται με μαντήλια ενώ σε άλλα οι γυναίκες καλούσαν δια βοής, κτυπώντας την εξώθυρα του σπιτιού και φωνάζοντας να «κοπιάσετε στο κρεβάτι».


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 9270

Γάμος στην Κύπρο 3/4

Η μέρα του γάμου: Με το ξημέρωμα της Κυριακής άρχιζαν και όλες οι ετοιμασίες για το γαμήλιο γλέντι. Οι μάγειροι ετοίμαζαν τα φαγητά, άλλοι έστρωναν και ετοίμαζαν τα τραπέζια ενώ οι μουσικοί αφού κούρδιζαν τα όργανα τους, έπαιρναν τη θέση τους και άρχιζαν να παίζουν.

Την Κυριακή γίνεται ο στολισμός της νύφης του χωριού και του γαμπρού για το γάμο. Έτσι μετά το μεσημέρι οι κοπέλες του χωριού καλοντυμένες συγκεντρώνονταν στο σπίτι της νύφης, όπου οι  κουμπάρες αναλάμβαναν να στολίσουν τη νύφη. Αφού της χτένιζαν τα μαλλιά άρχιζαν να τη μακιγιάρουν. Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας του στολίσματος οι μουσικοί παίζουν και τραγουδούν. Μόλις τέλειωνε ο στολισμός της νύφης ακολουθούσε το ζώσιμο της με ένα κόκκινο μαντήλι από τη μητέρα της (επιβεβαίωση της παρθενικότητα της νύφης).


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 11333

Γάμος στην Κύπρο 4/4

Η Δευτέρα: Το ξύπνημα του ανδρόγυνου γινόταν με μεγαλοπρέπεια αφού το ξυπνούν με τραγούδια. Οι γονείς, οι κουμπάροι, οι κουμέρες και οι συγγενείς έδιναν τα δώρα τους στο αντρόγυνο. Αυτά τα δώρα λέγονται «ξημέρωμα» επειδή συνδέονται με το πρωινό ξύπνημα του αντρογύνου.

Τα δώρα αποτελούντο από χρήματα, ρουχικά, κοσμήματα, ακόμα και προϊόντα όπως κρασί, σιτάρι ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και τη διάθεση που είχε ο καθένας. Οι γονείς θύμιαζαν το αντρόγυνο και ο κουμπάρος ή η μητέρα της νύφης τους πρόσφεραν να φάνε περιστέρια με μέλι, για να ζήσουν σ’ όλη τους τη ζωή αγαπημένα και γλυκά.


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 10806

Χρυσός Τέχνη και ομορφιά.

Η αξία του χρυσού, ήταν πάντα σημαντική και διαχρονική. Τα τελευταία χρόνια ο χρυσός έπαψε να είναι τόσο δημοφιλής και αντικαταστάθηκε στην προτίμηση του κοινού από την πλατίνα ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή-τον λευκόχρυσο.

Όμως αυτή η περίοδος αφάνειας για τον χρυσό έχει παρέλθει και πλέον επανήλθε δριμύτερος για να κατακτήσει και πάλι τους λάτρεις των κοσμημάτων.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 9264

Δαχτυλίδι στα γούστα σας

Κάθε γυναίκα ονειρεύεται τη στιγμή που ο καλός της θα της κάνει πρόταση γάμου, τοποθετώντας στο δάχτυλο της το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Εφόσον λοιπόν, το δαχτυλίδι αυτό θα το φοράτε εφ όρου ζωής, βεβαιωθείτε πως ανταποκρίνεται στο στυλ και το γούστο σας και πως είναι αυτό που πάντα ονειρευόσασταν.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 10701

Προκαθορισμένες θέσεις

Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το ζευγάρι είναι το πως θα τοποθετήσει τους καλεσμένους του στα τραπέζια κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης. Τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν τη λύση των προκαθορισμένων θέσεων με τη βοήθεια ενός πλάνου ή ονομαστικών καρτών.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 9577

Θερμή υποδοχή

Η γαμήλια δεξίωση αποτελεί την κορύφωση της ημέρας του γάμου ενός ζευγαριού, αφού κατά τη διάρκεια της το ζευγάρι θα διασκεδάσει και θα μοιραστεί τη χαρά του με όλους τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς του. Επειδή όμως το ζητούμενο δεν είναι να περάσετε μόνο εσείς καλά αλλά και οι καλεσμένοι σας φροντίστε να τους κάνετε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Μη ξεχνάτε ότι έρχονται ειδικά για σας γι’ αυτό οφείλετε να τους κάνετε να νιώσουν άνετα, αφού άλλωστε εσείς τους προσκαλέσατε.


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 7246

Διακοσμητικές ιδέες για να γίνει ο χώρος σας ξεχωριστός

Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκατε τον κατάλληλο χώρο για τη γαμήλια δεξίωση σας, αλλά κάτι δεν σας ικανοποιεί. Η αίθουσα σας φαίνεται κάπως ψυχρή και αδιάφορη. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχει λύση! Με όπλο σας τη διακόσμηση μπορείτε να μεταμορφώσετε την αίθουσα και να τη μετατρέψετε στο χώρο των ονείρων σας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μεγάλα ποσά.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 9618

Γλυκιές παρουσίες

Αναπόσπαστο μέρος μιας γαμήλιας τελετής είναι τα παρανυμφάκια, τα οποία εκτός από το ότι δίνουν μια όμορφη και χαρούμενη νότα στην τελετή, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο κατά τη διάρκεια της τελετής όσο και κατά τη δεξίωση. Αυτά κρατάνε τις βέρες, κρατούν το βέλος αν αυτό είναι μακρύ, τακτοποιούν την ουρά του νυφικού, ρίχνουν τα ροδοπέταλα και το ρύζι στο ζευγάρι και προσφέρουν τα κεραστικά στους καλεσμένους.


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 9420

Αντίστροφη μέτρηση

Την ημέρα του γάμου της, κάθε νύφη θέλει αλλά και οφείλει αν δείχνει άψογη και λαμπερή. Για να μην τρέχετε λοιπόν τελευταία στιγμή για να προλάβετε να ετοιμαστείτε, φροντίστε να προγραμματιστείτε και να αξιοποιήσετε τις ώρες που έχετε στην διάθεση σας μέχρι να πάτε στην εκκλησία.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 8263

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ, ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Στείλτε τα περίπου έξι εβδομάδες πριν την ημέρα του γάμου. Αν ο γάμος θα γίνει τον Σεπτέμβρη, καλό θα είναι να τα στείλετε τέλη Ιουνίου, αφού τον Αύγουστο οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 11044

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ

Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που εμπίπτει στις γαμήλιες προετοιμασίες, είναι φυσικά και τα προσκλητήρια με τα οποία το νεαρό ζευγάρι και οι οικογένειες τους θα προσκαλέσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους που γνωρίζουν να παραστούν στη σημαντική αυτή στιγμή της ζωής τους.


 • Εμφανίσεις: 17679

Υποδήματα για ... ειδικές περιπτώσεις.

Τα υποδήματα που θα φορέσετε την ημέρα του γάμου σας αποτελούν σημαντικό στοιχείο της όλης εμφάνισης σας γι’ αυτό φροντίστε να τα επιλέξετε με προσοχή.

Οι γυναίκες συνήθως ψάχνουν κάποιο ψηλό κομψό παπούτσι γι’ αυτή την ημέρα. Προσέξτε λοιπόν το κόψιμο και το ύψος του παπουτσιού αφού αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν την άνεση σας.

 


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 12627

Γαμήλιο άλμπουμ

Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητες για ένα γάμο, αφού όταν τις τοποθετήσετε στο γαμήλιο άλμπουμ θα σχηματίσετε κομμάτι κομμάτι την ημέρα του γάμου σας. Βλέποντας τις θα ξετυλιχθεί μπροστά σας αυτή  τόσο σημαντική για εσάς μέρα και θα σας έρθουν στο μυαλό όλες οι στιγμές και τα γεγονότα που ζήσατε.


Περισσότερα...
 • Εμφανίσεις: 9370

Larnaca